فهرست مطالب

پژوهش پرستاری ایران - پیاپی 76 (فروردین و اردیبهشت 1401)

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 76 (فروردین و اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خدیجه جهانگشت قوزلو*، عباس شمسعلی نیا، فاطمه غفاری صفحات 1-4

    کووید - 19 یک بیماری نوپدید است که سیستم های بهداشت جهانی را با چالش مواجه ساخته است. با وجود تلاش های بسیاری که به منظور مدیریت بحران صورت گرفته است، همچنان آمار تعداد موارد جدید بیماری بالاست. در مدیریت بحران کرونا، چه در سطح بین المللی و چه در سطح سیستم های ارایه دهنده خدمات بهداشتی، تمرکز بر برنامه ریزی حین بحران بود و به دلیل عدم وجود برنامه ریزی پیش از بحران سیستم های ارایه دهنده خدمات سلامت به یک باره و بدون امادگی قبلی وارد شرایط بحران شدند. عدم ارایه مانورهای بحران بیولوویک مرتبط با بیماری هایی نوپدید مانند سارس (sars)، ابولا (ebola) و کووید-19 توسط سازمان های مرتبط و عدم ارایه سناریوهایی مانند چگونگی مقابله با آن موجب شد تا کارکنان بهداشتی با شوک مواجه شوند (1). در هفته های اول شیوع کووید- 19، عملیاتی سازی اقدامات برنامه ریزی شده با مشکل مواجه شد و همه گیری کووید - 19 منجر به هجوم مراجعه افراد مبتلا به بیماری به واحد های ارایه دهنده خدمات مراقبتی مانند واحدهای اورژانس و یا کلینیک های سرپایی و پر شدن تخت های بیمارستانی شد. افزایش موارد مثبت بیماری و نیازهای مراقبتی همه جانبه، بویژه در واحدهای مراقبت ویژه در هفته های اول اپیدمی بیماری منجر به خستگی مفرط ارایه دهندگان خدمات سلامت ، کمبود وسایل حفاظت فردی، کمبود نیروی انسانی و ابتلاء بسیاری از کارکنان خدمات بهداشتی به کووید- 19 شد. مواجهه ناگهانی با شرایط بحرانی ممکن است موجب شود تا برخی از ابعاد مراقبت های استاندارد از جمله احتیاطات استاندارد در زمان مراقبت از بیماران و رعایت استاندارد های اخلاقی توسط ارایه دهندگان خدمات سلامت بویژه در خط مقدم مورد غفلت قرار گیرد. بحران کوید-19 چالش بی سابقه ای را برای ارایه دهندگان خدمات بهداشتی که در خط مقدم هستند بوجود آورده است (2). این افراد در معرض مواجهات شغلی خطرناکی قرار دارند که نه تنها خود در معرض ابتلا به بیماریهای عفونی قرار می گیرند، بلکه ممکن است زمینه گسترش عفونت را به دیگران نیز فراهم آورند (4-3).

  • مهدی خان آبادی*، محمد مهدی زاده اردکانی، فریبا طبخی، هما ایمانی مقدم، فردوس مهدی زاده صفحات 5-18
    مقدمه

    ناباروری موضوعی است که می تواند علاوه بر جنبه های فردی، زوجی و خانوادگی، ملاحظات اجتماعی نیز داشته باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی و تبیین مضامین اجتماعی مرتبط با کیفیت زندگی زن و شوهری زوج های نابارور است.

    روش بررسی

    این پژوهش با رویکرد کیفی انجام شده و داده ها از طریق روش مصاحبه اکتشافی نیمه ساختاریافته با 15 زوج نابارور که به صورت هدفمند از بین مراجعه کنندگان به مرکز درمان ناباروری یزد انتخاب شده بودند انجام شده است. داده های به دست آمده از هر مصاحبه در مرتبه دوم چک کردن مصاحبه با کنشگران تحقیق به اشباع رسید. برای کدگذاری و تحلیل داده ها از شیوه تحلیل مضمون استفاده شد.

    یافته ها

    باتوجه به تحلیل پاسخ های ارایه شده، مضامین اجتماعی مرتبط با کیفیت زندگی زن و شوهری را می توان در 192 مفهوم اولیه (خام)، 17 مقوله، 6 مضمون فرعی و سه مضمون اصلی که شامل «آگاهی عمومی از ناباروری و ارتباطات اجتماعی»، «دسترسی به خدمات درمانی مشاوره ای و برخورد مسیولانه کادر درمان» و «امکانات اقتصادی جامعه»، طبقه بندی کرد.

    نتیجه گیری

     مضامین اجتماعی مختلفی در کیفیت زناشویی که یکی از متغیرهای مهم در روابط زوجی است تاثیر می گذارد، توجه به نقش این مضامین و برنامه ریزی برای آنها نقش به سزایی در بالابردن کیفیت زناشویی زوج ها دارد. نتایج این تحقیق می تواند به زوج درمانگران و مشاوران حوزه خانواده، کادر درمان و متخصصان بهداشت و تمامی مسیولانی که به نوعی با موضوع ناباروری مرتبط هستند در رابطه با تاثیراتی که بر کیفیت زندگی زوج های نابارور دارند و مداخلات مربوطه در  جهت افزایش سطح کیفیت زندگی زناشویی زوج های نابارور موثر واقع شوند.

    کلیدواژگان: مضامین اجتماعی، کیفیت زندگی زناشویی، زوج های نابارور، تحلیل مضمون
  • سمانه مومنی پور، مجید صفاری نیا*، سعیده بزازیان، حمیدرضا وطنخواه صفحات 19-30
    مقدمه

    سرطان پستان، شایع ترین و تاثیرگذارترین سرطان در زنان است که موجب بروز مشکلات هیجانی و عاطفی عمیقی می شود که می تواند بهزیستی روانشناختی آنان را تحت تاثیر قرار دهد، بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی نقش افکار خودآیند منفی و نگرش های ناکارآمد در بهزیستی روان شناختی با میانجی استرس ادراک شده در زنان مبتلابه سرطان پستان بود.

    روش کار

     پژوهش حاضر توصیفی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش تمامی زنان مبتلابه سرطان سینه تحت درمان در مراکز درمانی و بیمارستان های تخصصی تشخیص و درمان سرطان شهر تهران در سه ماهه دوم سال 1399 بودند؛ که از جامعه مذکور بر اساس جدول گجرسی و مورگان به روش نمونه گیری در دسترس، 278 زن واجد شرایط که داوطلب مشارکت در پژوهش بودند، انتخاب شدند. ابزارهای مورداستفاده شامل پرسشنامه افکار خود آیند منفی هولن و کندل (1980)، نگرش های ناکارآمد وایزرمن و بک (1978)، بهزیستی روان شناختی ریف (1989) و استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983) بود. جهت تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار SPSS-24 و AMOS-24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اثر مستقیم افکار خود آیند منفی، نگرش های ناکارآمد و استرس ادراک شده بر بهزیستی روان شناختی معنی دار بود (01/0>p). اثر مستقیم افکار خودآیند منفی بر استرس ادراک شده و نگرش های ناکارآمد بر استرس ادراک شده معنی دار بود (01/0>p). همچنین اثر غیرمستقیم افکار خودآیند منفی و نگرش های ناکارآمد با میانجی استرس ادراک شده در بهزیستی روان شناختی معنی دار بود (01/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد مدل ساختاری پژوهش، با داده های گردآوری شده برازش دارد. لذا توجه مسیولان و متصدیان سلامت به نقش عوامل موثر در ارتقا و بهبود بهزیستی روان شناختی زنان مبتلابه سرطان پستان از ضروریات این پژوهش است.

    کلیدواژگان: افکار خود آیند منفی، نگرش های ناکارآمد، بهزیستی روان شناختی، استرس ادراک شده، سرطان پستان
  • ابوالفضل ره گوی، مسعود فلاخی خشکناب، محسن واحدی، مزیم برازش* صفحات 31-42
    مقدمه

    بیماران همودیالیزی از یک طرف به علت مسایل جسمی فراوان و از سوی دیگر به علت فشارهای روحی، از وضعیت روانی مناسبی برخوردار نبوده و مشکلات پیچیده جسمی مربوط به درمان و بیماری، وضعیت روانی آنها را تحت تاثیر قرارمی دهد. مدل مراقبت مشارکتی یکی از روش های نوین آموزش مراقبت از خود است. تصمیم گیری مشارکتی به عنوان استانداردی اخلاقی و معنوی در تصمیم گیری های پزشکی به رسمیت شناخته شده است، به طوری که مشارکت بیمار در تصمیم گیری های مراقبتی و مدیریت بیماری با رضایت مندی بالای بیمار و بهبود نتایج درمانی در بیماری های مزمن ارتباط دارد. با توجه به تاثیر مدل مراقبت مشارکتی بر کاهش مشکلات روحی و روانی افراد مبتلا به بیماری های مزمن، هدف این مطالعه بررسی تاثیر اجرای مدل مراقبت مشارکتی بر بهزیستی روان شناختی بیماران همودیالیزی بود.

    روش کار 

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد بود. نمونه شامل 66 نفر از بیماران همودیالیزی واجد شرایط بیمارستان امام رضا (ع) شهرستان آمل در سال 1399 که به صورت تصادفی در دو گروه مداخله (33 نفر) و شاهد (33 نفر) تخصیص یافتند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه بهزیستی روان شناختی ریف استفاده شد که در پیش آزمون، پس آزمون توسط واحدهای پژوهش تکمیل گردید. طی 2 ماه مدل مراقبت مشارکتی براساس مدل محمدی (2002) مراحل آشناسازی، حساس سازی، کنترل و ارزشیابی در گروه مداخله اجرا شد و گروه شاهد مراقبت های روتین را دریافت نمود. اطلاعات از طریق آزمون های آماری ویلکاکسون رتبه علامت دار، T مستقل و از طریق نرم افزار نسخه ی22 spss مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

     بهزیستی روان شناختی در گروه مداخله، قبل از مداخله 37/0±37/3، به 78/0±98/3 بعد از مداخله افزایش یافت که آزمون T زوجی (073/5-) بیانگر وجود اختلاف معنادار آماری در میزان بهزیستی روان شناختی قبل و بعد در گروه مداخله است (001/0>p). بهزیستی روان شناختی در گروه شاهد از 49/0±42/3 قبل از مداخله به 38/0±39/3 بعد از مداخله تغییر کرده است که در گروه شاهد از نظر بهزیستی روان شناختی تفاوت معنادار آماری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    یافته های حاصل نشان داد که مدل مراقبت مشارکتی سبب افزایش بهزیستی روان شناختی بیماران همودیالیزی شده است. با توجه به نتایج حاصله، توصیه می شود پرستاران از روش مراقبت مشارکتی به عنوان روشی ساده، کم هزینه نسبت به سایر درمان های شناختی در امر مراقبت از بیماران همودیالیز استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: بیماران همودیالیزی، مدل مراقبت مشارکتی، بهزیستی روان شناختی
  • مریم مرادی، آذین نیازی*، احسان مظلومی صفحات 43-53
    مقدمه

    زنان درگیر با ترس، روند زایمانی پیچیده تری دارند و معمولا در فاز نهفته بستری شده و لیبر شان طولانی تر می گردد. با توجه به مطالعات متعدد در  زمینه شیوع و علل ترس از زایمان و تفاوت در نتایج آنها ، مطالعه حاضر با هدف مرور سیستماتیک مطالعات انجام شده در زمینه شیوع و علل مرتبط با ترس از زایمان در ایران انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه به منظور دستیابی به مقالات مرتبط از پایگاه های اطلاعاتی SID, Iran Medex,  Pubmed, Web of Science ,EMBASE , Scopuse, Science direct, Google Scholar اجستجو شدند. برای یافتن مقالات مرتبط ، منابع فارسی با کلیدواژه شیوع، ترس،  زایمان، ایران، سزارین، زایمان واژینال، زایمان طبیعی و منابع انگلیسی با کلیدواژه هایiran ,prevalence, fear of childbirth ,NVD, Cesarean  و همه ترکیبات احتمالی این کلمات با عملگرهای بولینOR, AND بدون محدودیت زمانی بررسی شدند. جهت ارزیابی کیفیت مقالات، از چک لیست JBI[1] استفاده شد.

    یافته ها

    از بین 315 مقاله یافت شده،  در نهایت 15 مطالعه (با حجم نمونه  4047 نفر) مورد بررسی سیستماتیک قرار گرفتند. ترس از درد زایمان شایعترین فاکتور گزارش شده در بین مطالعات بود که به میزان %87- %26 گزارش شده بود. شیوع ترس در زنان با سن کم، شاغل و با تحصیلات بالا، نخست زا و همچنین در زنان بدون دریافت مشاوره بارداری بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    شیوع ترس از زایمان بین 17.3% تا 89.30%متغیر بود. کمترین شیوع ترس از زایمان در تالش  با% 17.3 و بیشترین شیوع در تویسرکان با % 89.30 بود. ترس از درد زایمان شایعترین علت گزارش شده ترس از زایمان بود.  نگرانی از عوارض جنینی-نوزادی و مادری زایمان از سایر علل مهم ترس از زایمان بود.

    کلیدواژگان: شیوع، ترس، زایمان، ایران، مرور
  • سیمین حجه الاسلامی، فاطمه چراغی، سید رضا برزو* صفحات 54-66
    مقدمه

    پرورش نیروهای پرستاری با مهارتهای لازم برای عملکردهای بالینی موثر، کارآمد و شایسته برای ارایه ی مراقبت امری ضروری  است که لازمه ی آن ارتقا آموزش پرستاری می باشد، لذا مطالعه ی حاضر با هدف مقایسه تطبیقی برنامه آموزش دوره کارشناسی پرستاری چین و ایران انجام شده است.

    روش

    این مطالعه توصیفی-تطبیقی در سال 1399 با جستجو در پایگاه های فارسی و انگلیسی بر اساس مدل بردی در چهار مرحله توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه انجام شد.

    یافته ها

    برنامه آموزش پرستاری هر دو کشور تفاوت هایی دارد. مزیت های چین، توجه به زبان های بین المللی از مقطع پیش دبستانی،  پایه ای برای جهانی شدن، ارتباط و بین المللی شدن در فلسفه رشته و جایگاه مهم دروس طب سنتی چینی و معایب آن دوره طولانی تحصیل، مستقل نبودن پرستاری، آموزش توسط پزشکان و حضور دیر هنگام در بالین است. مزیت های ایران: توضیح مبسوط همه عناصر درسی، شروع کارآموزی و حضور در بالین از ابتدای تحصیل، تدریس دروس پرستاری توسط متخصصان پرستاری می باشند.

    نتیجه گیری

    چالش های مشترک ناشی از شباهت های زیاد بین آموزش دو کشور عبارتست از : پذیرش دانشجو از طریق آزمون سراسری بدون مصاحبه، حضور دانشجوی سال آخر در بالین به تنهایی و کمبود پرستار با توجه به پیر شدن جمعیت، منجر به افزایش تعداد ورودی به دانشگاه ها گردیده که نیازمند تضمین کیفیت می باشد. لذا پیشنهاد می شود برای چالش ها راهکار مناسب برنامه ریزی و اجرا گردد.

    کلیدواژگان: تطبیقی، کارشناسی پرستاری، کوریکولوم پرستاری، الگوی بردی، ایران و چین
  • فاطمه باقری، حسین کریمی مونقی* صفحات 67-75
    مقدمه

    مهمترین رویداد در دوره دکتری، تکمیل و دفاع از رساله می باشدکه به فراگیری و ارتقاء مهارتهای لازم برای انجام پژوهش و بهبود عملکرد در حوزه رشته مدنظر می انجامد. ارزیابی  برنامه دفاع رساله دکتری، به شناخت قوتها و ضعف های این فرایند کمک می کند. لذا این مطالعه تطبیقی به بررسی فرایند دفاع رساله در ایران و دانشگاه های برترآمریکا پرداخته است.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تطبیقی است که در سال 2021 و 2022 انجام شد. پس از دریافت برنامه دفاع رساله دکتری ایران و دانشگاه های آمریکا از سایتهای معتبر مرتبط، مقایسه با استفاده از الگوی بردی انجام شد.

    یافته ها

    در دانشگاه های علوم پزشکی هر دو کشور زمانبندی مشخصی برای انجام مراحل دفاع شفاهی،کتبی و انتشار مقاله از رساله وجود دارد. در ایران قبل از دفاع از رساله الزام به چاپ مقاله هست، درآمریکا مقاله آماده جهت ارسال و چاپ باشدکفایت می کند. رساله دکترای پرستاری در دانشگاه های علوم پزشکی ایران وآمریکا اغلب از نوع تحقیق کیفی و تعدادکمی هم تحقیقات ترکیبی است.

    نتیجه گیری

    در ایران تعداد واحد اختصاص یافته به رساله، تقریبا نصف واحدهای آموزشی است والزام به چاپ مقالات قبل از دفاع رساله منجر به طولانی تر شدن دوره دکتری شده است. با توجه به فلسفه اصلی آموزش این دوره مبنی بر پرورش اساتید، محققین و رهبران حرفه پرستاری و رفع مشکلات بالین،کم توجهی به امر آموزش و سوق دادن دانشجویان دکتری صرفا به سمت و سوی حیطه های پژوهشی با اهداف اساسی این مقطع متناقض می باشد.

    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، مدل بردی، رساله دکتری، پرستاری، ایران، آمریکا
  • جمال الدین بگجانی، فاطمه خوشنوا فومنی، لطف الله محسنی، مینا رستمی* صفحات 76-86
    مقدمه

    بسیاری از کودکان کار دچار اختلال در عزت نفس هستند که منجر به عملکرد ضعیف تحصیلی آنها می شود. لذا، هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر اجرای برنامه ارتقای عزت نفس بر عملکرد تحصیلی در کودکان کار می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی، 60 کودک کار در دو مرکز حمایت از کودکان کار در بازار و خاوران تهران به صورت در دسترس انتخاب شدند. در گروه مداخله، برنامه ارتقای عزت نفس در 18 جلسه ارایه شد. در گروه کنترل تنها آموزش های روتین مراکز داده شد.  ابزار جمع آوری داده ها در این مطالعه پرسشنامه پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت و پرسشنامه عملکرد تحصیل در قبل از مداخله، بلافاصله، یک ماه بعد از مداخله و سه ماه بعد از مداخله (در مجموع شش ماه) بود که توسط گروه کنترل و مداخله پاسخ داده شد و نتایج آن بررسی شد.

    یافته ها

    اکثر کودکان در گروه آزمون و کنترل  سن 13 سال، پسر و کار دستفروشی داشتند. تفاوت معناداری بین دو گروه از نظر نمره عزت نفس و عملکرد تحصیلی در قبل از مداخله مشاهده نشد (05/0>p). نمره عزت نفس و عملکرد تحصیلی کودکان در گروه آزمون با گذشت زمان در مدت 6 ماه از مطالعه بهتر از نمره کودکان در گروه کنترل بود (001/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که برنامه ارتقای عزت نفس بهبود عزت نفس کودکان کار را به دنبال دارد. علاوه بر این، برنامه ارتقای عزت نفس  بهبود عملکرد تحصیلی کودکان را به دنبال دارد.

    کلیدواژگان: عزت نفس، عملکرد تحصیلی، کودکان کار
|
  • Khadije Jahangasht*, Abbas Shamsalinia, Fatemeh Ghaffari Pages 1-4
  • Mahdi Khanabadi*, Mohamad Mahdizadeh Ardakani, Fariba Tabkhi, Homa Imani Moghadam, Ferdos Mahdizade Pages 5-18
    Introduction 

    Infertility is an issue that can have social considerations in addition to individual, marital and family aspects. The aim of this study was to investigate and explain the social issues related to the quality of married life of infertile couples.

    Methods

    This study was conducted with a qualitative approach and the data were conducted through a semi-structured exploratory interview with 15 infertile couples who were purposefully selected from those referred to Yazd Infertility Treatment Center. The data obtained from each interview were saturated in the second time of checking the interview with the research actors. thematic analysis method was used to encode and analyze the data.

    Results

    According to the analysis of the answers provided, the social themes related to the quality of married life can be divided into 192 primary (raw) concepts, 17 categories, 6 sub-themes and three main themes that include "General awareness of infertility and communication. Social "," access to health-counseling services and responsible treatment of medical staff "and" economic facilities of the community ".

    Conclusion

    Different social themes affect the quality of marriage - which is one of the important variables in marital relationships -, paying attention to the role of these themes and planning for them play an important role in improving the marital quality of couples. The results of this study can be applied to couples therapists and family counselors, medical staff and health professionals and all officials who are somehow related to the issue of infertility in relation to the effects on the quality of life of infertile couples and relevant interventions to be effective in increasing the quality of married life of infertile couples.

    Keywords: Social issues, Quality of married life, Infertile couples, thematic analysis
  • Samaneh Momenpour, Majid Saffarinia*, Saeideh Bazzazian, Hamidreza Vatankhah Pages 19-30
    Introduction

    Breast cancer is the most common and effective cancer in women, which causes deep emotional and emotional problems that, can affect their psychological well-being. Therefore, the aim of this study was to investigate the role of negative spontaneous thoughts and dysfunctional attitudes in psychological well-being mediated by perceived stress in women with breast cancer.

    Methods

    The present study was a descriptive structural equation. The statistical population of this study was all women with breast cancer treated in medical centers and specialized hospitals for cancer diagnosis and treatment in Tehran in the second quarter of 2020; 278 eligible women who volunteered to participate in the study were selected from the mentioned population based on Gujrasi and Morgan table by available sampling method. Tools used included the Hollen and Kendall (1980) Negative Self-Thought Questionnaire, Weiserman and Beck (1978), Reef Psychological Well-Being (1989), and Cohen et al. (1983) Perceived Stress. Pearson correlation and structural equation modeling were used to analyze the data using SPSS-24 and AMOS-24 software.

    Results

    The results showed that the direct effect of negative spontaneous thoughts, dysfunctional attitudes and perceived stress on psychological well-being was significant (p <0.01). The direct effect of negative spontaneous thoughts on perceived stress and dysfunctional attitudes on perceived stress was significant (p <0.01). Also, the indirect effect of negative spontaneous thoughts and dysfunctional attitudes mediated by perceived stress on psychological well-being was significant (p <0.01).

    Conclusion

    The results showed that the structural model of the research fits with the collected data. Therefore, the attention of health officials and managers to the role of effective factors in promoting and improving the psychological well-being of women with breast cancer is one of the necessities of this study.

    Keywords: Negative Spontaneous Thoughts, Dysfunctional Attitudes, Psychological Well-Being, Perceived Stress, Breast Cancer
  • Abolfazl Rahgoi, Masoud Fallahi-Khoshknabfallahi-Khoshknab, Mohsen Vahedi, Maryam Barazesh* Pages 31-42
    Introduction

    Hemodialysis patients on the one hand due to many physical problems, the presence of fistulas or shunts, dietary and drug restrictions and on the other hand due to stress, are not in a good mental state and complex physical problems related to treatment and disease and The long process of the disease before dialysis affects their mental state. Participatory care model is one of the new methods of self-care education. Participatory decision making is recognized as an ethical and spiritual standard in medical decision making, so that patient participation in care and disease management decisions is associated with high patient satisfaction and improvement of treatment outcomes in chronic diseases. Considering the effect of participatory care model on reducing mental and psychological problems of people with chronic diseases, the aim of this study was to investigate the effect of implementing participatory care model on psychological well-being of hemodialysis patients.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The sample consisted of 66 eligible hemodialysis patients of Imam Reza Hospital in Amol city in 1399 who were randomly assigned to two intervention groups (33 patients) and control (33 patients). Ryff Psychological Well-Being Questionnaire was used to collect data, which was completed by pre-test and post-test by research units. During 2 months, the participatory care model based on Mohammadi model (2002), the steps of Motivation, Reading, Involvement and Evaluation were performed in the intervention group and the control group received routine care. Data were analyzed by Wilcoxon statistical tests with symptomatic rank, independent t-test and SPSS Software 22.

    Findings

    Data analysis showed that, the two groups did not have a statistically significant difference in terms of demographic variables. Psychological well-being in the experimental group before the intervention, 3/37 ± 0/37, to 3/98 ± 0/78 after the intervention increased that t-test indicated a significant difference statistically rate of psychological well-being before and after the Group Intervened (p <0.001). Psychological well-being in the control group changed from 3/42 ± 0/49 before the intervention to 3/39 ± 0/38 after the intervention, but no statistically significant difference was observed in the control group in terms of psychological well-being.

    Conclusion

    The findings show that the participatory care model has increased the psychological well-being of hemodialysis patients. According to the results, it is recommended that nurses use this Model of care as a simple, low-cost method compared to other cognitive therapies in the care of hemodialysis patients.

    Keywords: Hemodialysis patients, Partnership Care Model, Psychological well-being
  • Maryam Moradi, Azin Niazi*, Ehsan Mazloumi Pages 43-53
    Introduction

    Women with fear have a more complex labor process and are usually hospitalized in the latent phase and their labor is longer. Considering several studies on the prevalence and causes of fear of childbirth and differences in their results, the present study was conducted with the aim of systematically reviewing studies on the prevalence and causes of fear of childbirth in Iran.

    Methods

    In this study, in order to obtain related articles, databases from SID, Iran Medex, Pubmed, Web of Science, EMBASE, Scopuse, Science direct, Google Scholar were searched. To find related articles, Persian sources with the keywords prevalence, fear, childbirth, Iran, cesarean section, vaginal delivery, natural childbirth and English sources with the keywords iran, prevalence, fear of childbirth, NVD, Cesarean and all possible combinations of these words with Boolean OR operators. AND were examined without time limit. The JBI checklist was used to evaluate the quality of the articles.

    Results

    Out of 315 articles found, finally 15 studies (with a sample size of 4047 people) were systematically reviewed. Fear of labor pain was the most commonly reported factor among the studies, which was reported at 26-87%. The prevalence of fear was higher in young, employed and highly educated women, primiparous as well as in women without receiving pregnancy counseling.

    Conclusion

    The prevalence of fear of childbirth ranged from 17.3% to 89.30%. The lowest prevalence of fear of childbirth was in Talesh with 17.3% and the highest prevalence was in Tuyserkan with 89.30%. Fear of labor pain The most commonly reported cause was fear of labor. Concern about fetal-neonatal and maternal complications of childbirth was another important cause of fear of childbirth

    Keywords: Prevalence, Fear, Childbirth, Iran, Review
  • Simin Hojjatoleslami, Fatemeh Cheraghi, Seyed Reza Borzou* Pages 54-66
    Introduction

    Training nursing staff with the necessary skills for effective clinical practice, efficient and appropriate care is essential which requires the promotion of nursing education so the aim of comparative comparison of undergraduate nursing education programs in China and Iran.

    methods

    This descriptive-comparative study was conducted in 1399 with a search in Persian and English databases based on Bereday model in four stages of description, interpretation, proximity and comparison.

    Results

    Nursing education programs are different in both countries. China's advantages are its attention to international languages from pre-school basis of globalization, communication and internationalization in the philosophy of the discipline and the important place of traditional Chinese medicine courses and  disadvantages: long periods of study, lack of independent nursing, training by physicians, and late bedside. Advantages of Iran: Detailed explanation of all the elements of the course, starting the internship and attending the students' bedside from the beginning of studying and teaching nursing courses by nursing specialists.

    Conclusion

    Common challenges due to the many similarities between the two countries' education are: student admission through a national exam without an interview, The presence of final year students in the clinic alone and the shortage of nurses due to the aging population, has led to an increase in the number of admissions to universities that require quality assurance. Therefore, it is suggested to plan and implement an appropriate solution for the challenges.

    Keywords: Comparative, Bachelor of Nursing, Nursing Curriculum, Bereday Model, Iran, China
  • Fatemeh Bagheri, Hossein Karimi Moonaghghi* Pages 67-75
    Background

    The most important event in the doctoral course is the completion and defense of the dissertation, which leads to learning and improving the necessary skills to conduct research and improve performance in the field. Evaluating a doctoral dissertation defense program helps to identify the strengths and weaknesses of this process. Therefore, this comparative study has investigated the thesis defense process in Iran and top American universities.

    Methods

    The present study is a descriptive-comparative study that was conducted in 2021-2022. After receiving the doctoral dissertation defense program of Iran and American universities from related reputable sites, a comparison was made using the Bereday’s model.

    Results

    In the universities of medical sciences of both countries, there is a specific schedule for the oral, written defense and publication of the dissertation. In Iran, before defending a dissertation, it is required to publish the article, in the United States, it is sufficient for the article to be ready to be sent and published. Doctoral dissertation in Iranian and American universities of medical sciences is often a qualitative research and a small number of mix methods. Conclusion In Iran, the number of units allocated to the dissertation is almost half of the educational units, and the obligation to publish articles before defending the dissertation has led to a longer doctoral course. According to the main philosophy of this course, which is to train professors, researchers and leaders in the nursing profession and solve clinical problems, the lack of attention to education and directing doctoral students only towards research areas is contradictory to the main goals of this course.

    Findings

    In the universities of medical sciences in both countries, there is a mandatory course such as quantitative and qualitative research methods before obtaining a dissertation unit, a specific schedule for completing the steps, obtaining a degree subject to oral and written presentation and publishing a dissertation article. In Iran, before defending a dissertation, it is required to publish the article, but in the United States, it is sufficient for the article to be ready for submission and publication. The doctoral dissertation on nursing in Iranian and American universities of medical sciences is often a qualitative research and a small number of combined research.

    Conclusion

    In Iran, the number of units allocated to the dissertation is almost equal to half of the educational units. Considering the main philosophy of this course, which is to train professors, researchers and leaders in the nursing profession and solve clinical problems, it seems that little attention is paid to teaching and directing doctoral students only towards research areas with the main goals of this course. Is contradictory. Also in Iran, the requirement to publish articles before defending the dissertation has led to a longer doctoral program.

    Keywords: Comparative study, Brady model, PhD thesis, Nursing, Iran, USA
  • Jamalodin Begjani, Fatemeh Khoshnavafomani, Lotfollah Mohseni, Mina Rostami* Pages 76-86
    Introduction

     Many child labors have impaired self-esteem, which leads to poor academic performance. Therefore, the aim of this study was to determine the effect of self-esteem promotion program on academic performance in child labors.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 60 child labors chidren were selected in two centers for support of cgild labor in Bazar and Khavaran, In the intervention group, enhancing self-esteem (ESE) program were presented at 18 training session. In the control group, only the routine trainings of the centers were given. Data collection tools were Cooper-Smith Self-Esteem Questionnaire and Academic Performance Questionnaire, which were completed before the intervention, immediately, one month after the intervention and three months after the intervention (six months in total) by groups.

    Results

    Most of the children in the intervention and control groups were 13 years old, boys, and have vendor job. No significant difference was observed between the two groups in self-esteem and academic performance scores before the intervention (p > 0.05). The self-esteem and academic performance scores of children in the intervention group was better than the score of children in the control group over time within 6 months of the study (p <0.001).

    Conclusion

    The results of this study showed that the enhancing self-esteem program improves the self-esteem of child labor. In addition, the enhancing self-esteem program promotes children's academic performance.

    Keywords: Self-esteem, academic performance, child labor